Ohita navigaatio

Kannanotto Hyvinkään musiikkiopiston tulevaisuudesta

Suomen musiikinopettajien liitto SMOL ry ottaa tällä lausunnollaan kantaa Hyvinkään kaupungin sopeuttamisohjelman valmisteluun, jossa ehdotetaan Hyvinkään musiikkiopiston kuntarahoituksen lakkauttamista ja toiminnan alasajoa.

Perusteluksi suunnitellulle toimenpiteelle on kerrottu se, ettei valmisteluorganisaatio näe Hyvinkään musiikkiopiston tehtävää lakisääteisenä. Lisäksi todetaan, että oppilaitoksen toiminta tulee todennäköisesti päättymään. Asiakirja mainitsee lisäksi, että oppilaita oppilaitoksessa on 645, joista 200 on muskaritoiminnan piirissä.

Suomen musiikinopettajien liitto pitää suunnitelmaa järjenvastaisena. Samalla, kun Hyvinkään kaupunki menettäisi huomattavan summan rahaa, Hyvinkään musiikkiopiston alasajo tarkoittaisi myös pitkäjännitteisesti kehitetyn toiminnan alasajoa, ja vaikuttaisi dramaattisesti kunnassa asuvien lasten ja nuorten elämään.

Suunnitelma poikkeaa myös hyvin vahvasti siitä valtakunnallisesta linjasta, jonka mukaan taiteen perusopetuksen saavutettavuutta tulisi kehittää entisestään. Jo aiempi musiikkiopiston rahoitukseen toteutettu leikkaus oli valtakunnallisella tasolla hyvin poikkeuksellinen. Säästökohteiden valinnat tällä kertaa vaikuttavat perustuvan täysin valmistelijoiden omiin arvovalintoihin. Linjauksella ja sen perusteluilla ei ole järkiperustetta, eikä sen vaikuttavuutta ole selkeästi arvioitu mitenkään.

Musiikkioppilaitoksia, kuten myös muuta taiteen perusopetuksen kenttää, ohjaa laki taiteen perusopetuksesta. Toimintaa säädellään lailla. Lisäksi taiteen perusopetusta ohjaa vahvasti valtionosuusjärjestelmä – valtionosuus ja kuntarahoitus kulkevat käsi kädessä. Valtio kannustaa kuntia järjestämään toimintaa, jota pidetään yhteiskunnallisesti merkittävänä. Avaamme tässä rahoitukseen ja lainsäädäntöön liittyvät keskeiset asiat.

Musiikkiopistoon kohdistetut suunnitelmat tarkoittaisivat Hyvinkään kaupungille yli miljoonan euron menetystä ja 50 ihmisen työtehtävien lakkauttamista. Leikkaus vaikuttaisi merkittävästi myös 645 lapsen ja nuoren elämään.

Rahoituksesta

Hyvinkään musiikkiopisto saa valtionosuutta vuonna 2024 1 016 157 €. Valtionosuus on myönnetty vain Hyvinkään musiikkiopistolle, eikä sitä ole siirrettävissä toiselle toimijalle. Toimiakseen Hyvinkään musiikkiopisto tarvitsee myös Hyvinkään kaupungin avustusta. Vuonna 2024 kaupungin antama avustus on ollut 490 000. Jokainen panostettu euro tuo siis Hyvinkään musiikkiopiston kautta kaupungille kaksi euroa.

Musiikkiopiston alasajosuunnitelma kertoo vahvasti siitä, ettei valmisteluorganisaatio ole huomioinut työssään lainkaan valtionosuuden merkitystä, vaan katsontakanta on muodostettu yksipuolisesti kuntaosuus huomioiden. Kuntaosuuden merkitys oppilaitoksen toiminnalle on kuitenkin suuri. Jos nykyistä avustusta leikataan entisestään, jo aikaisemmin toteutetun 20 % rahoitusleikkauksen jälkeen – tai lakkautetaan kokonaan – Hyvinkään musiikkiopisto ei täytä enää valtionosuuden kriteeristöä. Oppilaitoksella ei olisi enää tosiasiallisia mahdollisuuksia täyttää lain vaatimia velvoitteitaan, ja palvelua käyttävien perheiden omamaksuosuus nousisi täysin kohtuuttomaksi.

Musiikkiopistoon kohdistetut suunnitelmat tarkoittaisivat siis Hyvinkään kaupungille yli miljoonan euron menetystä ja lisäksi 50 ihmisen työtehtävien lakkauttamista. Leikkaus vaikuttaisi merkittävästi myös 645 lapsen ja nuoren elämään.

Lainsäädännöstä

Taiteen perusopetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää, ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää eri taiteenalojen opetusta, joka samalla antaa oppilaalle valmiuksia ilmaista itseään ja hakeutua asianomaisen taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen. Kysymys ei ole siis kerhotoiminnasta, vaan omasta, ainutlaatuisesta koulutuspolustaan, johon kunnat ovat vahvasti sitoutuneita. Opetusta antavat kelpoiset opettajat ja toiminta nähdään yhteiskunnassa merkittävänä; lasten ja nuorten on hyvä harrastaa tässä ajassa pitkäjännitteisyyttä kehittävää musiikkia. Musiikkioppilaitoksen merkitystä yksittäisen oppilaan kannalta ei myöskään voi olla huomioimatta. Musiikkioppilaitos pystyy tarjoamaan lapselle ja nuorelle turvallisen kasvuympäristön ja tuo heidän elämäänsä pitkäaikaisia, turvallisia aikuisia.

Petteri Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu taiteen perusopetusta koskevan lainsäädännön uudistaminen. Taiteen perusopetustamme pidetään valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin katsottuna hyvin laadukkaana, ja opetusalan kehittämistä tarpeellisena mm. saavutettavuuden näkökulmasta. Kun syksyn budjettiriihessä leikattiin monesta muusta asiasta, taiteen perusopetukseen ei kajottu. Päin vastoin, rahoitusta pyrittiin hieman jopa lisäämään. Yhä useamman lapsen mahdollisuus päästä mukaan taiteen perusopetuksen piiriin koetaan niin merkittävänä asiana.

Hyvinkään suunnitelma ei kulje millään tavalla siinä linjassa, jota yhteiskunta muutoin pyrkii edistämään. Miten Hyvinkää pystyisi tulevaisuudessa näyttäytymään asuinpaikkana, jonne lapsiperheen kannattaa tulla asumaan? Päätöksen valmistelutyössä annetut perustelut ovat hyvin lyhytnäköisiä sekä vastoin kaikkea sitä, mitä yhteiskunta muutoin kokee panostamisen arvoiseksi.

Suomen musiikinopettajien liitto SMOL on osa Opettajien ammattijärjestö OAJ ry:tä.

12.9.2024
Suomen musiikinopettajien liitto SMOL ry:n hallitus
Anna Ruotsala, puheenjohtaja
Juhana Lindström, varapuheenjohtaja