Ohita navigaatio

Yhdistyskirja 1/2020

Hyvät ystävät yhdistyksissä,

 

Tervetuloa SMOL ry:n kevätliittokokoukseen Hämeenlinnaan!

 

Koronaepidemian vuoksi oli kevätliittokokouksemme siirrettävä syyskuulle.  Kokouspaikka vaihtui Kotkasta Vanajanlinnaan Hämeenlinnassa, Vanajanlinna kokous- ja majoitustilat mahdollistavat kokouksen pitämisen viranomaisten ohjeistamien turvallisuusjärjestelyjen mukaisesti.

 

Kokous alkaa lauantaina 26.9.2020 klo 11 lounaalla Vanajanlinnassa, varsinainen kokouksen avaus on kello kaksitoista. Järjestäytymisen jälkeen on ohjelmassa OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilaisen koulutusosio. Osion aiheena ovat uudet opetusalan työehtosopimukset.

 

Kulunutta sopimusneuvottelukevättä leimasi kiivaaksikin yltynyt keskustelu työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kesken. Osa sanailusta oli työmarkkinaoopperaan kuuluvaa roolitusta, mutta neuvotteluasetelmia luonnehdittiin silti poikkeuksellisen hankaliksi. Neuvottelujen tulosta voi osin luonnehtia torjuntavoitoksi, neuvottelupöydässä on kaksi osapuolta ja lopputulos on aina kompromissi.

OAJ:n pitkäaikainen tavoite – varhaiskasvatuksen siirto opetusalan sopimukseen onnistui erinomaisesti, niin sanottujen kiky-tuntien poisto osittain. Kolmas päätavoite, pitkäkestoinen palkkaohjelma jäi neuvottelupöydälle. Palkkaohjelmaan sisältyi tavoite saada kaikille ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille vähintään kolmen tuhannen euron alkupalkka. ”Oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen palkkaus edellyttää naisvaltaisten koulutettujen alojen useam­­malle vuodelle ulottuvaa palkkaohjelmaa. Kuntien haastavasta taloustilanteesta huolimatta maallamme tulee olla varaa maksaa maailman huippuluokkaa oleville opettajille heidän arvonsa mukaista palkkaa.” Tätä mieltä oli myös suuri yleisö Taloustutkimuksen selvityksen mukaan. ”Palkkaohjelmalla korjataan palkkauksen jälkeenjääneisyyttä ja turvataan yleistä linjaa vastaava ansiokehitys myös opettajille. Siksi palkkaohjelma” totesi OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen blogissaan.

Seuraaviin neuvotteluihin on siis jo yksi tavoite valmiina.

Neuvottelujen kulusta ja solmituista sopimuksista voi esittää kysymyksiä Eila Urpilaiselle, ennakkoon kysymyksiä voi lähettää puheenjohtajalle anna.hoffren(at)kuopionkonservatorio.fi.

 

Koulutusosiota seuraavat sääntömääräiset asiat: liiton toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen sekä vaalivaliokunnan asettaminen. Päätösasioissa on lisäksi liiton uudistettujen sääntöjen hyväksyminen, liiton säännöt on tarkistettu vastaamaan OAJ:n ja Patentti- ja rekisterihallituksen ohjeistuksia.

 

Kokouksen seminaariosiossa kootaan koronakevään kokemuksia etäopetuksesta.

2 Liittokokousohjelma

 

Sääntöjemme mukaan liiton varsinaisia kokouksia pidetään vuosittain kaksi: kevät- ja syysliitto­kokous. Liiton kevätkokouksessa päätetään seuraavat asiat: käsitellään hallituksen laatima ker­tomus edellisen kalenterivuoden toiminnasta, käsitellään liiton tilit edelliseltä kalenterivuodelta ja tilintarkastajien lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myön­tä­­misestä sekä käsitellään muut esityslistassa mainitut asiat.

 

Aiemmista kokouskäytännöistä poiketen on kokousmajoitus varattu nyt pääsääntöisesti yhden hengen huoneisiin ja kokousmatkaan voi käyttää omaa autoa julkisten kulkuneuvojen sijaan. Kokouspaikalle varataan hengityssuojaimia ja käsien desinfiointiainetta. Kokoustilan istumapaikat ovat viranomaisohjeistuksien mukaisilla etäisyyksillä.

 

Lauantai 26.9.2020

Hotelli Vanajanlinna, Vanajanlinnantie 476

Klo 10.30 ilmoittautuminen alkaa

Klo 11.00 lounas

Klo 12.00 kokouksen avaus, Sibelius-opiston tervehdys

Klo 12.30 koulutusosio

OAJ:n neuvottelujohtaja Eila Urpilainen, uudet työehtosopimukset

Klo 14.00 Sääntömääräiset asiat, SMOL:n uudistettujen sääntöjen hyväksyminen

Klo 15.00 kahvi, majoittuminen

Klo 15.45 Seminaari

Etäopetus – kokemuksia, työhyvinvointi ja jaksaminen etäopetuksessa, ideapankki, työryhmiin jako

Klo 17.00 kokous-seminaaripäivän lopetus

Ennen illallista ulkoilumahdollisuuksia

Klo 19.00 iltaruokailu, illallisen aluksi Vanajanlinnan esittely

 

Sunnuntai 27.9.2020

 

Klo 9.00 seminaari jatkuu

Klo 11.00 Seminaarin loppukooste

Klo 12.00 kokouksen ja seminaarin päätös

Klo 12.00 huoneiden luovutus, lounas ja kotiinlähtö

 

 

3 Vaalivaliokunta

 

Kevätliittokokous asettaa vaalivaliokunnan valmistelemaan syyskokouksessa toimitettavia vaaleja.

 

 

 

 

Tavataan liittokokouksessa Vanajanlinnassa!

 

Terveisin

Anna Hoffrén, puheenjohtaja